Monarda Tuingereedschappen
info@monarda.shop
KvK: 72944692
IBAN: NL13 RABO 0334 0808 19

Het maken van een goede composthoop

hand met compost uit composthoop

Het zelf maken van compost heeft veel voordelen. Zo beschikt u altijd over goede, voedingsrijke grond en u heeft gelijk een plek voor uw (tuin) afval. Zorg echter voor een goede verhouding tussen groen afval en bruin afval zodat u geen last heeft van uw composthoop!

Locatie

Begin met het kiezen van een plek voor uw composthoop. Een plek in de zon werkt sneller, maar zorg ervoor dat de hoop vochtig genoeg blijft. Een compostbak is een veel gekozen optie; u kijkt niet tegen het afval aan en u heeft minder last van de geur.

Het afval

Vervolgens is het tijd om afval te verzamelen. Probeer uw composthoop zo te maken dat deze voor 50% uit groen afval bestaat en voor 50% uit bruin afval. Groen afval bevat onder andere fruit en groente, bruin afval bevat onder andere houtsnippers, droge bladeren en zelfs oude kranten. Een goede balans is belangrijk omdat bruin afval rijk is aan koolstof, wat de organismen voedt die uw afval afbreken. Groen afval zorgt voor stikstof, belangrijk voor de structuur van de nieuwe grond.

De composthoop heeft ook water en zuurstof nodig. Zonder zuurstof begint de hoop te rotten, wat nare geurtjes veroorzaakt. Water helpt bij het afbreken van de afvalstoffen. Af en toe de composthoop even natmaken is voldoende. Wanneer u het goed doet, ruikt de composthoop alleen naar verse grond.

Wat niet op de composthoop

Melk en dierproducten (ook geen botten), deze beginnen te ruiken en zullen ongewenste dieren aantrekken. Hetzelfde geldt voor vetten, oliën en afval van huisdieren. Gooi ook geen planten met ziektes op de hoop, deze kunnen de hele hoop aantasten!

Tot slot

Om de twee weken gooit u de hoop goed door elkaar, dit zorgt ervoor dat er overal lucht bij kan komen. Als u na een aantal weken geen progressie ziet, voeg dan meer groen afval toe en zorg dat de composthoop vochtig genoeg is. Als de hoop begint te ruiken en nat is, voeg dan meer bruin afval toe en gooi de hoop vaker door elkaar. Grote materialen, zoals takken, kunt u het beste breken in kleine stukken.

Wanneer de hoop eruit ziet en ruikt als goede aarde, kunt u het gebruiken in de tuin. Meng het door de aarde of strooi een laagje bovenop.

Veel plezier met uw eigen composthoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X